Plenum (b)XL 2018 - 4 mei

 

#Plenum18

 

Benieuwd naar de meningen van Plenum (b)XL 2018?! Deze kan u HIER vinden!

 

Op vrijdag 4 mei palmden jongeren voor één dag de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement in. Dat de gemiddelde leeftijd van de parlementariërs die dag beduidend lager lag, heeft alles te maken met het project KRAS. Dit is een rollen- en discussiespel waarbij honderden jongeren uit 22 verschillende gemeenten een jaar lang vrijwillig debatteren rond één centraal thema. Dit jaar was dat Migratie.


Dit Jong Besluit van KRAS bevat de oplossingen, ideeën en aanbevelingen van zo’n 650 jongeren over het thema migratie, zowel op nationaal als mondiaal vlak. Deze aanbevelingen zijn het resultaat van een jaartraject waarin deze jongeren debatteerden vanuit verschillende invalshoeken. In aanwezigheid van politici en experts werden deze concrete beleidsaanbevelingen op Plenum (b)XL 2018 gewikt, gewogen en gestemd. Voor een glimp van de sfeer: #Plenum18 op Twitter, op Facebook, op instagram,


 

Het KRAStraject rond het thema migratie liep over het hele schooljaar 2017 - 2018. In eerste instantie verdiepten de jongeren zich in verschillende standpunten in het debat rond migratie via rollenspelen. Op die manier maakten ze kennis met het thema en ontdekten ze verschillende perspectieven in dit debat. Nadien kregen de jongeren de kans hun persoonlijke mening te vormen en hierover het debat aan te gaan met lokale politici. Uitgangspunt hierbij is dat jongeren zelf bepalen wat zij belangrijk vinden als het gaat over migratie en de toekomst.


Wij analyseerden voor u alle aanbevelingen die de jongeren deden en vatten de meest opvallende trends samen, deze kan u hier vinden! In elk parlement werden een aantal aspecten van migratie (Kamer: vraagstukken rond oorzaken van migratie, Senaat: problemen onderweg, Vlaams Parlement: problemen en kansen in het aankomstland) besproken in 6 verschillende commissies.

 

Uiteraard kan u ook alle concrete en gedetailleerde aanbevelingen van de jongeren terugvinden in dit Jong Besluit van KRAS. We hopen dat u zich kan laten inspireren door het harde werk van deze jongeren, om in uw (beleids)werk ook hun visie op de toekomst mee vorm te geven.


Bij vragen of reacties, staan we u graag te woord.


KRASSE groet,

Ellen, Iñaki, Ole, Ruth en Annelies

kras@globelink.be of 02/527.91.94


KRAS is een project van Jeugddienst Globelink met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

 
 
 
 

Het dagverloop van Plenum (b)XL 2018


Plenum (b)XL georganiseerd door jongeren? Ja hoor! Wie dat zijn kan je lezen bij KRAS Deluxe


Documenten

U kan de discussievragen die besproken worden hier lezen.

Hier kan u binnenkort per commissie bekijken welke politici en experts aanwezig zullen zijn.


DE RESULTATEN VAN PLENUM (b)XL 2017


De hoogmis van de jongerenparticipatie in België – 40 jaar KRAS scholierenparlement

Op 5 mei werd de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Senaat en het Vlaams Parlement overspoeld door 500 Vlaamse en Brusselse jongeren, die samen met 60 politici en experts aanbevelingen maken voor onze Vlaamse en federale regering.

Meer dan 500 jongeren komen samen om in verschillende commissies over het thema ‘bezit’ te debatteren en na te denken over aanbevelingen voor onze federale en Vlaamse regering. De jongeren gaan in debat met experts en politici, die hen ondersteunen in het opmaken van hun aanbevelingen. Op het einde van de dag worden de verschillende aanbevelingen gestemd. Het besluit van deze dag wordt bezorgd aan de regeringen en is hier te lezen. 

Mathijs Wouters, coördinator van jeugddienst Globelink, de organisatie achter het scholierenparlement, zegt: “Met dit project brengen we democratie naar de jongeren. De deelnemers van KRAS zitten in het  5de en 6de middelbaar. Ook zij nemen actief deel aan de samenleving en hebben een mening over lokale en mondiale thema’s. Wij bieden deze jongeren een unieke kans om hun mening zowel op lokaal niveau als op nationaal niveau naar de politiek te brengen.”

Politieke betrokkenheid bij jongeren is een actueel thema, zeker nu de discussie over stemrecht vanaf 16 jaar oplaait. Mathijs van jeugddienst Globelink: “met KRAS-scholierenparlement wordt er al 40 jaar een stem gegeven aan jongeren, maar uiteraard steunen we het voorstel tot stemrecht op 16 jaar, want hoe meer jongerenparticipatie hoe beter.”

Ter voorbereiding van Plenum (b)XL, de slotdag die vandaag plaatsvindt, hebben jongeren zich dit schooljaar, over heel Vlaanderen en Brussel, ingewerkt in het thema ‘bezit’. Zowel het economische, het sociale als het ecologische luik kwamen aan bod. In de lokale trajecten gingen de jongeren in dialoog met hun lokale stad- of gemeentebestuur. Stien Boeye van Jeugddienst Globelink licht toe:
“Jongeren zijn in hun stad of  gemeente voornamelijk op zoek naar ruimte om te experimenteren, zowel buiten in de publieke ruimte als binnen in bijvoorbeeld jeugdhuizen. Wat ons ook opvalt is dat jongeren zich graag willen engageren om projecten op te starten over generaties en culturen heen, binnen hun dorp of stad.”

Doorheen de dag staken enkele jongeren de handen uit te mouwen om verslag uit de brengen. Hun krantje 'De Vandaag' kan je hier lezen! Onze storify geeft een leuk overzicht van de dag en op Actua TV kan je enkele commissies en de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement volgen. Tv Oost en Radio 1 (minuut  4.14) waren er alleszins ook bij!

Dit jaar wordt KRAS voor de veertigste keer georganiseerd. Stien van jeugddienst Globelink vertelt: “we willen met deze speciale editie vooral de meningen van jongeren in de kijker zetten, daar draait het tenslotte om”. Na de plenaire stemming worden er 40 taarten, van jongeren voor jongeren, verdeeld om de dag feestelijk af te sluiten.


DE RESULTATEN VAN PLENUM (b)XL 2016

Het was fantastisch. Bedankt aan iedereen die erbij was, die ons op sociale media gevolgd heeft, die aan ons gedacht heeft...

En bedankt aan u om nu onze website te bezoeken! Alle 500 aanwezige jongeren hebben hun mening neergeschreven en gestemd. Hier kan u alle aanbevelingen lezen, evenals enkele quotes en een samenvatting per parlement.
Veel leesplezier! Spread the word!
 
 
Wil je meer foto's van Plenum (b)XL zien? Bekijk ze gerust op Picasa of Facebook!
Jongeren van de Persploeg schreven de dag zelf bovendien het krantje De Vandaag.
Zeker de moeite om eens te lezen!
Het radioprogramma dat de persploeg op het Middagmoment maakte kan je natuurlijk ook herbeluisteren, evenals het filmpje met jongeren hun mening over werk-thema's!
Benieuwd naar hoe het er in zo'n namiddagcommissie en plenaire zitting op Plenum (b)XL aan toe gaat? Bekijk het op ons youtubekanaal!

Vragen of andere over Plenum (b)XL? Wij beantwoorden die met plezier!