google-site-verification=Zw2gv4l28gIkOdKLm7hxlQ3ICO15bqep7SduYTK1PSA Thema | Globelink
top of page

Thema 2023-2024

Conflict - (Be)Twist and shout!

krasmapcover.PNG

Thema 1: Aanleidingen van conflict

 

In dit eerste luik nemen we enkele oorzaken van conflict onder de loep. 

 

In 1.1 hebben we het over sociale media. Zijn die nu een positief of negatief iets voor de wereldvrede? Zijn platforms als Twitter, TikTok en Instagram een zegen voor de democratie of zaaien ze net meer verdeeldheid? Hoe kunnen
staten ervoor zorgen dat sociale mediabedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen? Moet hun content gereguleerd worden?


In 1.2 zoomen we in op klimaatverandering als aanleiding voor conflict. Moeten historische vervuilers (landen die vroeg geïndustrialiseerd zijn en dus een ontwikkelingsvoorsprong hebben op andere landen) meebetalen voor de gevolgen van de klimaatcrisis in andere landen?


In 1.3 gaan we dieper in op kansarmoede en ongelijkheid. En ooit gehoord van structurele ongelijkheid?

Thema 2: Conflict / Escalatie

 

In dit tweede luik komen enkele grote conflicten van onze tijd aan bod.


In 2.1 bespreken we politiegeweld. Wat is de rol van de politie in de samenleving? Hoe kunnen we (structureel) geweld tegengaan en door de politie doen afnemen? Moeten we de politie versterken, hervormen of zelfs helemaal afschaffen?


In 2.2 hebben we het over oorlog. Hoe moet de internationale gemeenschap omgaan met oorlog? Wanneer is buitenlandse inmenging gerechtvaardigd?

 

2.3 gaat dan weer over het conflict rond het woordje Woke, dé politieke splijtzwam* van het decennium. Spannend!

Thema 3: Post-conflict

Conflict stopt niet wanneer een oorlog of een conflictueuze situatie eindigt. We hadden het in deze map al over de aansleep en oorzaken van conflict, over structurele problematieken, over de gigantische impact van conflicten: zowel van oorlogen als maatschappelijke polarisatie. Die impact kan soms enorm nazinderen en veel veranderen: voor landen, voor maatschappijvormen, voor omstandigheden én in de hoofden van individuele mensen, zoals jij en ik. Denk maar aan een stevige ruzie, voel jij je meteen beter wanneer de ruzie opgelost is? Is een ruzie altijd opgelost, of wacht je nog steeds op een ‘sorry’ die nooit kwam? Loop je soms nog dagen nadien gefrustreerd rond, met een knoop in je maag? Of zorgde die ruzie ervoor dat je nooit meer op dezelfde manier naar die andere persoon kan kijken?


In dit derde luik hebben we het over de gevolgen en de nasleep van conflicten.

In 3.1 komen enkele aspecten van dekolonisatie aan bod. Moeten ex-kolonisatoren excuses aanbieden aan ex-kolonies? En moeten musea kunst die onrechtmatig is verkregen tijdens de koloniale periode, teruggeven?


3.2 gaat over vluchtelingen en opvangbeleid.


In 3.3 sluiten we af met het thema (nucleaire) ontwapening.

bottom of page