Tour de Bruxelles / BXL UNITED
Tour de Bruxelles en BXL UTD, best of both worlds
Dag Brusselse kets!
Als je op deze pagina komt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk al eens gehoord van onze stadswandeling of de Fair P(l)ay Cup.
Hieronder vind je hoe deze projecten er uit zien, maar het is belangrijk om te vermelden dat het bij deze evenementen niet stopt! Zo komt er uit de bevindingen en ervaringen van het stadsspel een interactieve wandelkaart die jij kan gebruiken én zullen wij ook de methodiek van de Fair P(l)ay Cup neerpennen. STAY TUNED!
Tour de Bruxelles-wandeling:
De stadswandeling maakt deel uit van het gelijknamige project ‘Tour de Bruxelles’. Tour de Bruxelles is een participatief jongerenproject rond het thema ongelijkheid in Brussel. Samen met VIA Don Bosco ging Jeugddienst Globelink op zoek naar de leefwereld en ervaringen van Brusselse jongeren aan de hand van deze interactieve wandeling. De bedoeling was daarbij om verschillende plaatsen die gelinkt zijn aan (on)gelijkheid in Brussel te ontdekken. Deze kunnen in de vorm zijn van sociale organisaties, personen, verhalen, gebeurtenissen en zelfs herinneringsplaatsen. De wandeling die u hier binnenkort kan vinden, is een verzameling van verschillende routes en stopplaatsen die doorheen het traject (vanaf 2019 al!) over de revue zijn gepasseerd. Deze is tot stand gekomen met en op basis van de input en ervaringen van (Brusselse) jongeren.
De kaart van de interactieve wandeling kan je hier vinden!
Met Globelink zijn wij heel geïnteresseerd in jouw TDB-ervaring, laat het hier weten!
Foto's van zo'n wandeling kan je op deze link vinden.
BXL United
De eindfase van Tour de Bruxelles is officieel ingezet. De wandelingen door Brussel zitten erop. Met honderden jongeren zijn we de afgelopen jaren door Brussel getrokken om te babbelen over ongelijkheid. Maar genoeg gewandeld nu, tijd voor het echte spel. We gaan een wedstrijd spelen en niet zomaar één: een Fair P(l)ay Cup. We nemen je even mee.
"De scheidsrechter fluit het spel op gang. En hop, die eerste rood kaart is al onmiddellijk een feit. Nochtans is er niets merkwaardig gebeurd. Het kan niet anders dan dat de scheidsrechter omgekocht is geweest... We spelen verder. Tot plots besloten wordt dat de tegenpartij enkel nog maar vooruit mag passen. Niet eerlijk, zou je denken."
Wat is er hier aan de hand? Matchfixing zonder schaamte!
Aan het begin van het spel krijgen beide teams namelijk een smak (fake) geld, dat ze kunnen inzetten om de scheidsrechter om te kopen, door de tegenpartij op te zadelen met defecten (bv. de tegenpartij mag enkel achteruit lopen) of om privileges aan te kopen voor zichzelf (bv. de eigen goal mag verkleind worden).
Hierdoor wordt het een zeer (on)gelijk spel.
We deden deze methodiek reeds verschillende malen in Brussel, Ninove en Zottegem. Met veel interessante en diepe gesprekken als gevolg. Bekijk hier de aftermovie van onze sessie met D'Broej Schaarbeek!
De Fair P(l)ay Methodiek en haar stappenplan kan je hier vinden.
We zoomen even uit. Wat denken jongeren over ongelijkheid in Brussel? Aan wie of wat zouden zij een rode kaart uitdelen? Stel nu dat er ook groene kaarten bestaan, om fantastische zaken te belichten. Aan wie geef jij een groene kaart? We horen het graag!
----
Interesse om de Fair P(l)ay Cup of ‘Tour de Bruxelles’-wandeling onder begeleiding te doen? Stuur een mailtje naar nas@globelink.be
Interesse om de Fair P(l)ay Cup-methodiek zelf uit te testen met jouw jongeren? Perfect! Binnenkort komt deze methodiek (inclusief stappenplan) online! Blijf ons volgens is de boodschap!