google-site-verification=Zw2gv4l28gIkOdKLm7hxlQ3ICO15bqep7SduYTK1PSA
top of page

TRY//ACT

Jonge denkers & doeners kunnen hier samen hun talenten ontdekken, inspiratie opdoen en overgaan tot actie. #impACT

TRY//ACT

Met TRY//ACT gaat Youca in samenwerking met Globelink een traject aan waarbij jongeren zich verdiepen en cre-actief aan de slag gaan met een mondiale uitdaging. Dit jaar is die uitdaging in samenwerking met Plan International, een organisatie die samen met jongeren op zoek gaat naar hoe ze in hun gemeenschap kunnen strijden voor genderrechtvaardigheid (#notyourstereotype).

Lees meer via: https://youca.be/project2023.

 

Jonge denkers & doeners kunnen in TRY//ACT samen hun talenten ontdekken, inspiratie opdoen en overgaan tot actie met #impACT. Ze kunnen hun talenten versterken en door teamwerk hun oplossingen en acties op de uitdagingen afvuren. TRY//ACT is een traject dat we samen aangaan. We maken kennis met inspirerende organisaties en mensen, verleggen onze grenzen, ondernemen actie... En als kers op de taart dagen we jongeren uit om samen met ons, tijdens de Youca Action Day, aandacht te vragen voor het belang van gender(on)gelijkheid voor jongeren wereldwijd. #impACT.

 

* TRY//ACT wordt mogelijk gemaakt met de steun van het European Solidarity Corps-programma van de Europese Unie.

DE UITDAGING

Seksueel geweld - elke (poging tot) seksuele handeling met geweld of onder dwang - is een plaag. Overal ter wereld worden mensen het slachtoffer van dit soort geweld. Het is een pandemie. Gendernormen liggen aan de basis van dit soort geweld. Dit zijn sociale regels over hoe verschillende genders zich moeten gedragen. Dit soort gendernormen zorgt er ook voor dat gender-identiteiten die niet binnen de tweedeling man-vrouw vallen (non-binair, interseks) of transpersonen niet worden aanvaard. Deze gendernormen houden oneerlijke machtsverhoudingen in stand.

DE AANPAK

Plan International pakt dit probleem wereldwijd aan. Hun Champions of Change-programma werkt met jongeren in 41 landen, met personen van elk gender. Met YOUCA zijn we supertrots om hun project in Senegal te steunen. Plan International gebruikt voetbal als middel om genderstereotypen aan te pakken. Via voetbaltoernooien bereiken ze jongeren, maar ook ouders, politici, maatschappelijke leiders en werken ze aan genderrechtvaardigheid. Het zijn de jongeren zelf die het project trekken en de richting ervan bepalen. Uiteindelijk brengen ze hun lokale gemeenschap samen om genderstereotypen de wereld uit te helpen.

Voor wie?​

Jongeren tussen de 16 en 26 jaar,
met interesse voor het thema, engagement en concrete actie​

Meedoen?

noluenn[at]globelink.be

Meer info

NOLUENN3.png
en_european_solidarity_corps_logo_cmyk.png
traject tryact.jpg
bottom of page