Plenum (b)XL 2017 - 5 mei

De hoogmis van de jongerenparticipatie in België – 40 jaar KRAS scholierenparlement

Op 5 mei werd de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Senaat en het Vlaams Parlement overspoeld door 500 Vlaamse en Brusselse jongeren, die samen met 60 politici en experts aanbevelingen maken voor onze Vlaamse en federale regering.

Meer dan 500 jongeren komen samen om in verschillende commissies over het thema ‘bezit’ te debatteren en na te denken over aanbevelingen voor onze federale en Vlaamse regering. De jongeren gaan in debat met experts en politici, die hen ondersteunen in het opmaken van hun aanbevelingen. Op het einde van de dag worden de verschillende aanbevelingen gestemd. Het besluit van deze dag wordt bezorgd aan de regeringen en is hier te lezen. 

Mathijs Wouters, coördinator van jeugddienst Globelink, de organisatie achter het scholierenparlement, zegt: “Met dit project brengen we democratie naar de jongeren. De deelnemers van KRAS zitten in het  5de en 6de middelbaar. Ook zij nemen actief deel aan de samenleving en hebben een mening over lokale en mondiale thema’s. Wij bieden deze jongeren een unieke kans om hun mening zowel op lokaal niveau als op nationaal niveau naar de politiek te brengen.”

Politieke betrokkenheid bij jongeren is een actueel thema, zeker nu de discussie over stemrecht vanaf 16 jaar oplaait. Mathijs van jeugddienst Globelink: “met KRAS-scholierenparlement wordt er al 40 jaar een stem gegeven aan jongeren, maar uiteraard steunen we het voorstel tot stemrecht op 16 jaar, want hoe meer jongerenparticipatie hoe beter.”

Ter voorbereiding van Plenum (b)XL, de slotdag die vandaag plaatsvindt, hebben jongeren zich dit schooljaar, over heel Vlaanderen en Brussel, ingewerkt in het thema ‘bezit’. Zowel het economische, het sociale als het ecologische luik kwamen aan bod. In de lokale trajecten gingen de jongeren in dialoog met hun lokale stad- of gemeentebestuur. Stien Boeye van Jeugddienst Globelink licht toe:
“Jongeren zijn in hun stad of  gemeente voornamelijk op zoek naar ruimte om te experimenteren, zowel buiten in de publieke ruimte als binnen in bijvoorbeeld jeugdhuizen. Wat ons ook opvalt is dat jongeren zich graag willen engageren om projecten op te starten over generaties en culturen heen, binnen hun dorp of stad.”

Doorheen de dag staken enkele jongeren de handen uit te mouwen om verslag uit de brengen. Hun krantje 'De Vandaag' kan je hier lezen! Onze storify geeft een leuk overzicht van de dag en op Actua TV kan je enkele commissies en de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement volgen. Tv Oost en Radio 1 (minuut  4.14) waren er alleszins ook bij!

Dit jaar wordt KRAS voor de veertigste keer georganiseerd. Stien van jeugddienst Globelink vertelt: “we willen met deze speciale editie vooral de meningen van jongeren in de kijker zetten, daar draait het tenslotte om”. Na de plenaire stemming worden er 40 taarten, van jongeren voor jongeren, verdeeld om de dag feestelijk af te sluiten.


#40jaarmeningenfeest op #plenum17

 


Kras, het scholierenparlement bestaat 40 jaar! Dat vieren we op 5 mei 2017 vlak na #Plenum17. De hoogmis van de jongerenparticipatie in België!

Met Taart, receptie, een meningenmuseum en een afterparty. Dit vindt allemaal plaats in de prachtige setting van het BELvue museum.

 

-       15u: Plenaire zitting Plenum (b)XL in het federaal en Vlaams Parlement

-       16u: Taart + optreden + meningenmuseum in het BELvuemuseum

-       17u: Receptie + meningenmuseum

-       19u: Dansen!

 

-       Vragen/bezoeken/pers? ---> Mathijs@globelink.be, 025279194

-       Vind het event op Facebook.

-       Twitter mee: @globelink, @krasglobelink -->De hashtags zijn duidelijk denk ik :)

-       Op 27/3 beginnen we met de aanloop naar dit feest onder #40jaarmeningenvanjongeren

 


Plenum (b)XL georganiseerd door jongeren? Ja hoor! Wie dat zijn kan je lezen bij KRAS Deluxe


Het dagverloop van Plenum (b)XL 2017


Documenten

U kan de discussievragen die besproken worden hier lezen.

Hier kan u per commissie bekijken welke politici en experts aanwezig zullen zijn.


DE RESULTATEN VAN PLENUM (b)XL 2016

Het was fantastisch. Bedankt aan iedereen die erbij was, die ons op sociale media gevolgd heeft, die aan ons gedacht heeft...

En bedankt aan u om nu onze website te bezoeken! Alle 500 aanwezige jongeren hebben hun mening neergeschreven en gestemd. Hier kan u alle aanbevelingen lezen, evenals enkele quotes en een samenvatting per parlement.
Veel leesplezier! Spread the word!
 
 
Wil je meer foto's van Plenum (b)XL zien? Bekijk ze gerust op Picasa of Facebook!
Jongeren van de Persploeg schreven de dag zelf bovendien het krantje De Vandaag.
Zeker de moeite om eens te lezen!
Het radioprogramma dat de persploeg op het Middagmoment maakte kan je natuurlijk ook herbeluisteren, evenals het filmpje met jongeren hun mening over werk-thema's!
Benieuwd naar hoe het er in zo'n namiddagcommissie en plenaire zitting op Plenum (b)XL aan toe gaat? Bekijk het op ons youtubekanaal!

Vragen of andere over Plenum (b)XL? Aarzel niet om contact op te nemen!