Gedurende de coronacrisis zien we dat politici hun best doen om de tips en tricks van wetenschappers te implementeren in hun beleid. Alle sectoren (economie, volksgezondheid, sociaal,...) trachten zo goed mogelijk samen te werken om het virus in te dijken. Hoe zorgen we ervoor dat ook na ‘het coronatijdperk’ overleg efficiënter kan plaatsvinden? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er een efficiënter bestuurssysteem komt waarin wetenschappers, politici, burgers, bedrijven overeenkomen om bepaalde problemen (corona/klimaat/...) op te lossen?

Ik geloof ook dat in het cartoontje nog een 4e bank mocht staan: de media. Hoe de media alles in beeld brengt en over communiceert is heel impactvol. Zo wordt tegenwoordig quasi alleen nieuws in beeld gebracht over corona, terecht zou je kunnen zeggen, maar wat met problemen die niet ophouden door een pandemie, ik denk aan migratie, klimaat etc. Zo is er in het begin van de quarantaineperiode een aardbeving geweest in Kroatië, die niet eens in het Journaal besproken is geweest. Dit geeft maar aan hoe media ons denkpatroon beïnvloedt. Daarom denk ik dat zo'n Nationale Veiligheidsraad wel kan werken, want dan kan het niet anders dan dat klimaat in het nieuws komt, en het komt dan in de media met bewijzen, met cijfers, met wetenschappers. Dit alles had eigenlijk al het geval moeten zijn, maar is me pas opgevallen dat het ontbrak toen ik iedere dag Mark Van Ranst in het Journaal zag.
--> Laat de mensen aan het woord die iets te zeggen hebben, de wetenschappers, vraag naar hun adviezen en vraag dan aan de politici waarom ze die niet opvolgen i.p.v. de politici de kans te geven zich er weer uit te lullen wanneer gevraagd wordt wat zij doen voor het klimaat.
Ik vind Ella haar voorstel van een maandelijkse Nationale Veiligheidsraad een goed voorstel. Daarbij duid je de urgentie van de zaak ècht aan, en zullen mensen zich op laagdrempelige wijze kunnen informeren (zoals nu met corona gebeurt), ze zullen zich bewust worden, vragen stellen en zo creëer je een groter draagvlak. Wanneer mensen bewust zijn van de urgentie, zal er misschien wel gestemd worden voor die politici die kijken op langere termijn?
Zolang de politici altijd 4 jaar vooruitdenken naar de volgende verkiezingen ipv. 10 of 20 (waarin veel kan gedaan worden qua maatregelen) zullen we met een lastige situatie zitten. Hun kiespubliek zijn namelijk ook de mensen die een bedrijf bezitten, dus ook hen gaan ze niet zomaar laten stikken. Iedere maand een Nationale Veiligheidsraad voor het klimaat lijkt mij ook een goed idee. De cijfers opvolgen, de cijfers bekendmaken en zien wat er nodig is om dit cijfers bij te sturen. Dit niet alleen op Belgisch niveau, maar ook doorgetrokken naar Europa. De problemen vormen zich namelijk over landsgrenzen heen, dus lijkt het mij ook ergens logisch dat die supranationale opgelost worden.