Hier kan je alles kwijt! We lezen wel graag aanbevelingen! enkele suggesties: Hoe lossen we het klimaatvraagstuk op? Waar ligt de verantwoordelijkheid het meest: bij de overheid, de bedrijven of de burgers? Hoe zorgen we voor meer urgentie? wat te doen met de luchtvaartsector? Is op straat komen een goede manier? Moeten bedrijven allemaal duurzaam worden? Moeten we klimaatvluchtelingen regulariseren?
top of page
Goesting om te discussiëren over een actueel thema (klimaat, social justice, dekolonisering, gender, identiteit, migratie,...)? Benieuwd naar de mening van anderen over een onderwerp waar jij nog mee worstelt? Zit je met een prangende vraag en ben je op zoek naar antwoorden? Zin om te brainstormen over een actie?
Dan ben je hier op het juiste (web)adres! Stel al je vragen op dit discussieforum & ga in gesprek met andere jongeren.
Voor de creatievelingen onder ons: wil je een foto maken van jouw favoriete slogan na een hevige betoging? Sta je te popelen om jouw knettergekke cartoon met ons te delen? Wil je een inspirerend gedicht de wereld in sturen?
Laat je maar volledig gaan op ons Creatief Forum!
bottom of page
De regering en de politiek in België werkt nu niet, zal nooit werken en heeft nog nooit gewerkt. Als we het klimaat willen redden, moeten we zeker niet naar de ministers kijken en hopen op hulp of een antwoord.
Volgens mij zal de privé sector veel meer bereiken dan de overheid. Een bedrijf zoals Tesla heeft de wereld compleet verandert en andere automerken aangezet om elecktrisch te gaan. Zo zal dit uiteindelijk met alles gebeuren, de markt en nieuwe technologieën zullen ervoor zorgen dat we een groenere wereld creëren. De wereld zal pas echt veranderen en overschakelen op een groener alternatief als het betaalbaar is voor alle mensen, tot dan is dit moeilijk.
Als burger moeten we er ons van bewust zijn dat er weldegelijk iets moet veranderen. De staat denkt hierop in te spelen op een goede manier met nuteloze LEZ's in te voeren. Het probleem ligt namelijk meer bij de havenindustrie en de bedrijven. LEZ's trekken op niks, waarom? omdat dat nu eenmaal zo bleek uit een rapport dat de luchtvervuiling niet is afgenomen in Antwerpen, ondanks de LEZ. Daarom zou ik graag een intrekking hebben van de LEZ's, zodanig dat de autofanaat met de oldtimer terug kan cruisen door de straten van Gent, Brussel en Antwerpen. Een beter plan zou zijn om te stoppen met de productie van dieselmotoren. De dieselmotoren die we nu hebben, laten we rijden tot ze afgeschreven worden door de keuring. Zo hebben we binnen de 20 jaar een wagennetwerk dat voor 75% elektrisch is. Is dit haalbaar binnen de 20 jaar? Absoluut niet. Al de autobedrijven moeten nieuwe modellen maken, alsook de aardoliebedrijven zullen zich moeten richten op elektrische stroom. Dus eens de nodige technologieen er zijn, kan dit binnen de 20 jaar gebeuren, maar in realiteit zal dit echter nog minstens 50 jaar duren vrees ik...
Dagelijks de bus naar school nemen en vegetariër worden zal onze planeet jammer genoeg niet redden. Er is hulp nodig van hogerhand.
Als individu heb ik een behoorlijk machteloos gevoel ten opzichte van de klimaatveranderingen. Hoe hard ik ook mijn best doe, mijn bijdrage stelt niets voor op wereldschaal. Waarschijnlijk zijn we met velen die dit gevoel ervaren en toch proberen een steentje bij te dragen. Helaas is dit niet genoeg. Iedereen moet actief meehelpen aan een duurzamere wereld.
Daarom moet de regering zijn verantwoordelijkheid nemen. Niemand in België heeft een grotere invloed op de bevolking dan hen. Zij zouden iedereen kunnen aanzetten om duurzamer te leven. Niet enkel burgers, maar ook bedrijven.
Helaas denken parlementsleden vaak slechts op korte termijn, tot aan de volgende verkiezingen. Zij zullen zich maar beginnen bekommeren over het klimaatprobleem wanneer het echt dichtbij zal komen en eigenlijk al te laat zal zijn. Ook al hebben wij geprobeerd hen duidelijk te maken hoe urgent dit probleem is tijdens de klimaatmarsen vorig jaar, ze hebben ons gewoon genegeerd. Hun mindset moet dringend veranderen als we onze planeet willen redden!
Een start in het tegengaan van de klimaatverandering is de illusie doorbreken dat er iets valt op te lossen. Dat projecteert het probleem te kleinschalig en tijdelijk én creëert de illusie dat er nog een toekomst is waarin geen gevolgen optreden, dat is niet het geval. Het doel is om de temperatuurstijging zo laag mogelijk te houden, maar een stijging zit eraan te komen (is eigenlijk al deels gebeurd, ook in België). Zoeken naar een verantwoordelijke is volgens mij een manier op de moeilijk opdracht uit te stellen, maar net zoals met schoolwerk (:/) komt van uitstel geen afstel. We zijn allemaal verantwoordelijk, ieder individu, en dus moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Degene die voor mij de grootste voorbeeldfunctie heeft is de overheid, zonder twijfel. De overheid kan bedrijven en particulieren in bepaalde richtingen duwen en zo bewust maken. De signalen die je als overheid de wereld instuurt zijn van immens belang in hoe urgent mensen zaken inzien, dat heeft corona ons wel bewezen. Wat corona ook bewezen heeft is dat we weldegelijk kunnen luisteren naar wetenschappers, dat ze inspraak kunnen krijgen in een adviescomité, laten we dat voor de klimaatverandering (en milieuproblemen daarbij uitgebreid) ook doen. In 2015 is in het Parijsakkoord belooft voor een strijd om de opwarming onder 1,5°C te houden, als burger is het ons recht en onze plicht om de overheid tot de orde te roepen. Dus ja, op straat komen heeft zin, want zo komt het onderwerp ter sprake, voelen de politici (hopelijk) wat druk en gaan ze EINDELIJK de nodige maatregelen nemen, zodat onze generatie ook een toekomst heeft.