google-site-verification=Zw2gv4l28gIkOdKLm7hxlQ3ICO15bqep7SduYTK1PSA
top of page
RTG.PNG

Fotodagboek COP26

Elk jaar komen de wereldleiders samen op de klimaattop van de Verenigde Naties (COP) om te bespreken welke maatregelen ze gaan nemen tegen klimaatverandering. Dit jaar wordt de 26ste editie georganiseerd in Glasgow, Schotland. Met ons jongerencollectief de Road to Glasgow, bestaande uit 15 jongeren tussen de 17 en 24 jaar oud, trokken we vastberaden daarheen. Onze wereldleiders staan niet bekend om ambitieuze en sociale klimaatambities voor te leggen, dus willen wij er de komende week onze stem laten horen en meeschreeuwen voor een ambitieuzer, fundamenteler en socialer klimaatbeleid. Overstromingen, bosbranden, orkanen, extreme weerfenomenen tonen aan dat wereldleiders er NU werk van moeten maken. We moeten sneller handelen, we kunnen niet niks doen. Wereldleiders handelen te traag, te aarzelend, doen te weinig. Maar laat je hoofd niet hangen, laat angst niet overheersen: HET IS NIET TE LAAT! ACT NOW!

Zaterdag 30 oktober

Off to Glasgow!

We vertrokken vanuit het station Brussel Zuid om samen met honderden andere jongeren, klimaatactivisten en policy makers naar Glasgow af te reizen. Dit deden we met de Climate Train van Rail to the COP. Voor vertrek werden we warm onthaald met een groot ontbijtbuffet en verschillende speeches van onder andere Adélaïde Charlier (Youth for Climate) en Frans Timmermans (voorzitter Europese Commissie). Op de trein waren allerlei activiteiten voorzien. Er waren workshops en discussietafels over innovating rail, dealing with climate crisis, active hope, enzovoort. Bij aankomst in Glasgow stonden verschillende klimaatbewegingen klaar om ons te verwelkomen. Na een snelle hap in Glasgow namen we de trein naar ons hostel in Edinburgh, waar we de rest van de week zouden verblijven. We sloten deze mooie eerste dag af met een pintje in een Schotse bar!

(voor meer foto's, klik op het pijltje)

Zondag 31 oktober

Vanmorgen stonden we op en het zonnetje scheen! Geen noodweer zoals vorige week! We startten de dag met een ontbijt in ons hostel. Daarna maakten we een overzicht van deze week: een volle planning – voor ieder wat wils. We maakten enkele afspraken rond communicatie, corona, koken, enz. Daarnaast bekeken we samen hoe we van deze plek en groep een safe space kunnen maken… Hoe kunnen we mentaal en fysiek een ruimte creëren waarin iedereen zich goed voelt en z’n creatieve zelve kan zijn? Het werd heel snel duidelijk dat er wel degelijk heel wat creatief talent in onze groep aanwezig is… De ene schrijft graag opiniestukken, blogposts en artikels, de andere houdt van vloggen, rappen, filmen, of maakt prachtige foto’s (merci Cato om dit fotoverslag te upgraden!). In de namiddag spraken we af met Oxfam België, Nederland en Spanje in het National Museum of Scotland voor een activistische speeddate. We breidden zo meteen ons netwerk van strijdmakkers uit. Na deze fijne babbels vlogen we er meteen in met een actiebrainstorm in functie van vrijdag. We ontwierpen een concept, verdeelden taken en bespraken rollen. ’s Avonds sloten we de dag af met verjaardagscake voor Jana, happy birthday!

(voor meer foto's, klik op het pijltje)

Maandag 1 november
 

Vanmorgen gingen we naar de community hub Eric Liddell Centre, een gemeenschapscentrum waar we komende week terecht kunnen om sessies te organiseren en samen te komen met andere groepen die in Edinburgh zitten in functie van de COP26. We bespraken er onze verwachtingen ten aanzien van de onderhandelingen op de COP26 en over deze week samen. We maakten COP krantjes, interviewden elkaar, startten met het schrijven van een rapnummer, enzovoort. In de namiddag gingen we op pad en ontmoetten we een Tunesische delegatie jongeren die toegang heeft tot de blue zone. Het was vandaag ook Raise the banners for climate justice, dus deinsden we er niet voor terug om onze vlaggen boven te halen in Edinburgh!

(voor meer foto's, klik op het pijltje)

Dinsdag 2 november

In de voormiddag bereidden we met het actieteam de actie tot in de puntjes voor. We verzamelden getuigenissen bij activisten uit MAPA landen die niet aanwezig kunnen zijn omwille van verschillende structurele redenen op de COP26, zochten naar een goeie locatie voor de actie, belden alle cafeetjes in de buurt van Glagow Green met de vraag of we stoelen mogen gebruiken enzovoort. In de namiddag spraken we af met Oxfam België, Nederland en Spanje in de community hub om samen een opiniestuk te schrijven. Ook online volgden activisten van over de hele wereld mee: Burkina Faso, Burundi, Nigeria, de Centraal-Afrikaanse republiek, Colombia, Denemarken, Hongarije en Letland. Ons opiniestuk over Loss & Damage bij de aanpak van de klimaatcrisis kan je hier bewonderen. We sloten deze lange dag af met pizza en spelletjes.

(voor meer foto's, klik op het pijltje)