google-site-verification=Zw2gv4l28gIkOdKLm7hxlQ3ICO15bqep7SduYTK1PSA
top of page

Globe24h

24 duurzame reisuren

Hallo avonturiers,

 

Mijn naam is Seppe en ik was stagiair bij Globelink vzw. We organiseerden met een bende jongeren een 24-uurs rond duurzaam reizen. Hieronder lees je mijn reisverslag. :))) 

  


 

Wat een fantastisch weekend was me dat efkes!!!In het weekend van 26 op 27 november 2022 heeft Globelink met acht enthousiaste jongeren 24 uur doorgebracht om samen te brainstormen en actie te voeren over het thema duurzaam reizen.

 

We kozen bewust om onze reis zo duurzaam mogelijk te houden. We gebruikten het openbaar vervoer, sprongen op blue bikes, aten seizoensgebonden, lokaal geteeld en verpakkingsvrij eten, sommigen sliepen in tenten, anderen op een slaapzolder met matje en slaapzak en we namen de tijd om de regio te verkennen en ons steentje bij te dragen.  

Zo botsten we op Bolwerk in Kortrijk en konden we hier terecht om te smullen van onze vegetarische potluck en we kregen een kleine rondleiding. Bolwerk is een culturele vrijhaven die inzet op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie. Een locatie die dus perfect paste in onze reis. Zwaar de moeite! 

Onze verblijfplaats was de Heerlijkheid van Heule. Dit is een boerderij van vzw Oranjehuis.
Met het project de Heerlijkheid biedt vzw Oranjehuis jeugdhulpverlening en stelt zich als organisatie ook dienstbaar ten aanzien van de buurt. Het landbouwaspect in hun activiteiten heeft een sociale functie en wordt ingezet als verbindende factor met de buurt.

 

Op zaterdag hebben we ons tijdens een brainstormsessie verdiept in het 5-P model (Planet, People, Partnerships, Prosperity, Peace). Dit is een kapstok, waarbinnen alle 17 SDG’s (sustainable development goals) ook opgedeeld kunnen worden en deze kapstok kan ook gebruikt worden om alle aspecten van jouw reis aan af te toetsen. Er zijn immers meerdere dimensies aan duurzaam reizen. Zo kan je bv. goed scoren op het ene aspect, maar minder op het andere. Het is kwestie om de 5 P’s zo goed mogelijk in evenwicht te houden. 

20221127_155803.jpg

Om iets terug te geven aan onze gastheer hebben we zondagvoormiddag twee uur mogen meehelpen op de boerderij. Een zalige ervaring, en we hebben tijdens ons verblijf zelf een geboorte van een kalfje mogen meemaken. Deze heeft de naam Globie gekregen!!!

 

Als creatieve afsluiter van de 24-uurs konden we terecht bij Graffiti vzw.
We volgen een workshop graffiti en stencil art, in Straatier hun uitvalsbasis in Gent.
We hebben allerlei tips gekregen over het spuiten met een graffitispuitbus en we mochten aan de slag met een eigen creatief ontwerp.


Dit waren allemaal stuk voor stuk prachtige kunstwerken binnen het thema duurzaam reizen. 

 

Wat we zeker ook in de graffitiverf willen zetten, is de podcast die Joyce (één van de deelnemers en medewerker van Wegwijzer) maakte tijdens onze 24 duurzame reisuren. Hierin worden de 5 P’s ook besproken. Je kan de podcast hier beluisteren.

 

Kan je helemaal niet  genoeg krijgen van duurzaam reizen. Wegwijzer organiseert een Reismarkt in Brugge op zondag 5 maart 2023. Je kan alle info terugvinden op hun Facebookevent

Naar jaarlijkse gewoonte zullen wij in 2023 opnieuw een 24-uur organiseren.

Zin om hier mee je schouders onder te zetten? Wil je heel graag rond een bepaald thema werken? Wil je graag op 24 uur van droom naar actie?

 

Contacteer ons via globelink@globelink.be of via Instagram!

IMG-20221127-WA0018.jpg
bottom of page